FSMVÜ | Exam Center
 
Exam Center
Bize Ulaşın
Mesajınız
Bize Ulaşın
  • Yönerge
    •  
Dil Sınav Koordinatörlüğü Yönergesi

Senato Karar Tarih ve Sayısı: 14.10.2021 / 187/02                                                                                                                

  


FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ

DİL SINAV KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ
 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Dil Sınav Koordinatörlüğü tarafından yapılan sınavlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 - (1) Bu Yönerge 4/11/1981 tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu Yönergede geçen;

a) AYS: Yabancı Diller Bölümü Arapça Yeterlik Sınavı’nı,

b) Birim Sınav Sorumlusu: Her akademik birim tarafından görevlendirilen sınav sorumlusunu,

c) Çevrimiçi Sınav (Elektronik Sınav): Basılı soru kitapçığı ve cevap kâğıdı kullanılmaksızın, bilgisayar, tablet veya cep telefonu aracılığıyla gözetimli olarak soruların elektronik ortamda cevaplandırılmasıyla gerçekleştirilen sınavı,

ç) Dil Sınav Koordinatörlüğü: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin Türkçe, Arapça ve İngilizce yeterlik için sınav organizasyonu ve sınavla ilgili işlemleri yapmak üzere oluşturulmuş birimi,

d) FSMEPT: Yabancı Diller Bölümü İngilizce Yeterlik Sınavı’nı (Fatih Sultan Mehmet English Proficiency Test),

e) Gözetmen: En fazla 25 öğrencinin katıldığı sınavın, sınav kurallarına uygun olarak yürütülmesinden sorumlu kişiyi,

f) Koordinatör: Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından iki yıl için görevlendirilen Dil Sınav Koordinatörlüğü’nün akademik ve idari işlerinden sorumlu öğretim elemanını,

g) Rektör: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü’nü,

ğ) Senato: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Senatosu’nu,

h) TDYS: Türkçe Dil Yeterlik Sınavı’nı,

ı) Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ni,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Sınav Esasları, Sınav Kurulları ve Sınav Görevlileri

Sınav esasları

MADDE 5 – (1) Sınavlar aşağıda belirtilen esaslara göre hazırlanır ve uygulanır:

A) Bilimsellik

Avrupa Dil Standartları Çerçevesi (CEFR) dikkate alınarak dil sınavları genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren, kendine ait metodolojisi olan ve uzmanlarının üzerinde uzlaşma sağladığı bilimselliği kapsamaktadır. Bu kapsama göre, Dil Sınav Koordinatörlüğü tarafından farklı dillere özgü hazırlanmış olan farklı seviyelerde, farklı bilgi ve beceriyi ölçen soru tipleri kataloğu soru hazırlanırken örnek alınır. Dil Sınav Koordinatörlüğü’nün oluşturacağı komisyonlar, soruları; bilimsellik, dil-anlatım, düzey ve ölçme tekniğine uygunluk açısından inceler.

B) Gizlilik ve güvenlik

a) Dil Sınav Koordinatörlüğü, sınav sorularının hazırlanmasından, sonuçların ilan edilmesine kadar geçen süredeki her türlü iş ve işlemlerin, gizlilik içinde ve güvenlik önlemleri almak suretiyle yürütülmesini sağlar.

b) Dil Sınav Koordinatörlüğü, sınav güvenliğini sağlamak üzere ilgili idari ve akademik birimleriyle koordinasyon içerisinde olur.

c) Sınav sorusu incelemesi, sadece Dil Sınav Koordinatörlüğü tarafından yetkilendirilen personel tarafından güvenliği sağlanmış ortamlarda yapılır.

C) Birlik, şeffaflık ve değerlendirmede objektiflik

a) Sınav takviminde belirlenmiş olan ilgili sınav, günü ve saati geldiğinde bütün gruplarla birlikte aynı anda başlar ve ek süre tanımlanmaksızın sona erer.

b) Sınavları sonuçlandırma işlemi bu yönergede belirtilen esaslara ve akademik takvime uygun olarak gerçekleştirilir. Sistem tarafından otomatik olarak sonuçlandırılan sınavlar tüm öğrenciler için aynı kriterlere ve ağırlığa göre puanlanır.

c) Öğrenciler çevrimiçi sınav esnasında karşılaştıkları teknik sorunları, Dil Sınav Koordinatörlüğü web sayfasında yer alan sorun bildirim linki üzerinden bildirirler.

ç) Dil Sınav Koordinatörlüğü, sınav sorun bildirimlerini inceler ve gerekli görmeleri halinde Dil Sınav Koordinatörlüğü tarafından belirlenmiş olan kriterlere uygun olarak telafi sınavı tanımlanması için birim sınav sorumlusu ile iletişime geçerler.

e) Sınav sorularının geçerliliğinin ve güvenilirliğinin saptanması amacıyla düzenli aralıklarla “Madde Analiz Testleri” yapılır ve birim sınav sorumluları ile paylaşılır.

Ç) Sınav sorularının oluşturulması

a) Sınavlarda sorulacak soru adedi ve sınav süresi, Dil Sınav Koordinatörlüğü tarafından belirlenerek, ilgili birim sınav sorumlularına bildirilir. Birim sınav sorumluları, belirlenen tarih aralığı içerisinde Dil Sınav Koordinatörlüğü’ne soruları gönderir. İlgili dil soru havuzunda geçmiş yıllardan hazırlanmış sorular bulunması halinde Dil Sınav Koordinatörlüğü’nün yıllık soru sayısını ve türünü zenginleştirme çalışmaları kapsamında birim sınav sorumluları, dil sınav merkezinin yönlendirmelerine ve belirlenen takvime uygun hareket etmek ile yükümlüdürler.

b) Oluşturulan sorular ve cevap şıkları birim sınav sorumlusu tarafından soru cevap analizi kısmından önceden belirlenen tarihe kadar kontrol edilir. Sınavın uygulanmaya hazır olduğu birim sınav sorumlusu tarafından onaylanır. Onay sonrasında Dil Sınav Koordinatörlüğü ilgili dil sınavını belirlenen sınav takvimine göre uygular.

c) Üniversite akademik takvimine göre Dil Sınav Koordinatörlüğü her akademik yılın başlangıcında ilgili akademik birimlere sınav sisteminin işleyişi hakkında bilgilendirme yapar.

d) Birim sınav sorumluları, Dil Sınav Koordinatörlüğü’nün uygulayacağı sınav takvimine göre sınav oturumlarının atamasını yapar.

e) Birim sınav sorumluları Dil Sınav Koordinatörlüğü’nün soru havuzuna kazandırmış olduğu soruları “Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi” adına hazırlamıştır. Süreç içerisinde birim sınav sorumlusu değişse de sorular Dil Sınav Koordinatörlüğü tarafından yeni birim sınav sorumlusuna aktarılabilir. Yeni birim sınav sorumlusu soru havuzunda yer alan sorulardan yararlanmak istemediğinde arşive kaldırabilir. Arşive kaldırılan sorular öğrencinin sınav başarısını ölçme de kullanılmaz.

f) Birim sınav sorumlusu, soru havuzundan soru eksiltemez ve silemez. Soru havuzunda bulundurulmasını istemediği sorulan gerekçesini belirterek arşive kaldırabilir. Arşive kaldırılan sorular sayısı kadar yerine yeni sorular hazırlanır. Birim sınav sorumlusu arşivden nitelikli olan soruları isterse tekrar soru havuzuna yükleyebilir.

g) İlgili dil soru havuzuna kazandırılan soruların seviyesi Dil Sınav Koordinatörlüğü örnek soru kataloğundan yararlanılarak hazırlanmalıdır. Sorular ilgili dilin yeterlik seviyesi derecelerine göre hazırlanarak soru havuzuna yüklenmelidir.

 

D) Sınav kurulları ve sınav görevlileri

Madde 6 – (1) Yapılan sınavların niteliğine bağlı olarak sınavlarda görevlendirilebilecek sınav kurulları ve sınav görevlileri şunlardır:

a) Üst Yönetici: Dil Sınav Merkezi tarafından yapılan sınavların üst yöneticisi ve sorumlusu “Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü”dür. Rektör, dil sınavlarının iş ve işlemlerini yürütmek amacıyla koordinatörü atar.

b) Koordinatör: Dil Sınav Koordinatörlüğü tarafından Üniversite’nin paydaşlarına yapılan dil sınavlarının düzenlenmesi ve uygulanmasında birinci derecede yetki ve sorumluluğa sahiptir. Koordinatörlüğü’nün plan dâhilinde yapacağı bilimsel çalışmalar başta olmak üzere her türlü çalışma ve faaliyetlerini belirlemek, uygulamaya koymak, çalışma gruplarını oluşturmak, çalışma ve faaliyetleri yönlendirmekten sorumludur. Koordinatör merkezin verimli çalışmasını ve ilgili birimler arasındaki koordinasyonu sağlamaktan ve Dil Sınav Koordinatörlüğü’nün her türlü eğitim, öğretim, yönetim ve öğrenci işlerini yürütmekten sorumludur. Teknik hatadan dolayı gerektiğinde öğrencilere telafi sınavı verilmesine karar verir, telafi sınavına alınacak öğrenci listesini koordinatörlük memuruna iletir.

ç) Koordinatörlük Memuru: Dil Sınav Koordinatörlüğü’nde, sınav organizasyonunun gerçekleştirilmesinde koordinatör tarafından kendilerine verilen görevleri yerine getirir. Sınav programına göre yapılacak olan tüm dil sınavlarının tarih ve saatini sisteme tanımlar, sınavların uygulanması için yeterli soru miktarının girilerek soruların onaylandığını kontrol eder, eksikleri birim sınav sorumlusuna bildirir. Sınav itiraz formları oluşturur ve Dil Sınav Koordinatörlüğü web sitesi aracılığıyla bu formların öğrencilere duyurulmasını sağlayarak sınavlar esnasında bu formları takip eder.

d) Sınav Değerlendirme Kurulu: TÜMER, İngilizce ve Arapça Hazırlık programlarından görevlendirilmiş 3 (üç) öğretim elemanından oluşur. Öğrenci akademik itirazlarını inceler.

e) Birim Sınav Sorumlusu: Birim sınav sorumluları, Dil Sınav Koordinatörlüğü tarafından belirlenen tarih aralığı içerisinde Dil Sınav Koordinatörlüğü’ne soruları gönderir. İlgili dil soru havuzunda geçmiş yıllardan hazırlanmış sorular bulunması halinde Dil Sınav Koordinatörlüğü’nün yıllık soru sayısını ve türünü zenginleştirme çalışmaları kapsamında dil sınav merkezinin yönlendirmelerine ve belirlenen takvime uygun hareket etmek ile yükümlüdürler.

f) Soru Denetçisi: Hazırlanan soruların dil anlatım, bilimsellik ve ölçme ve değerlendirme kriterlerine göre denetimini yapar.

g) Gözetmen: Gözetimli sınavlarda görev yaptığı sınav salonunda, sınavın dil sınav merkezi tarafından hazırlanan uygulama esaslarına göre yürütülmesini sağlamakla ilgili yetki ve sorumluluğu olan kişidir. Sınavın başlangıcından en az 15 dakika önce, görevli olduğu salonda hazır bulunur.

ğ) Gözetmen Atamaları: Gözetimli sınavlarda, sınav oturumlarında bir sınıfta en fazla 25 öğrenci bulunur. Sınav salonlarında en az 1 (bir) gözetmen görevlendirilir. Gözetmen görevlendirmeleri sınav programlarını yapan akademik birimin sorumluluğundadır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavda Uyulması Gereken Genel Kurallar ve Sınavın Uygulanması

Sınavda uyulması gereken genel kurallar

Madde 7 – (1) Tüm sınav görevlilerinin sınav uygulaması süresince kurallara uyması zorunludur.

a) Tüm sınav görevlileri; sınav uygulama esaslarında belirlenen görev ve sorumlulukları dikkatle okumak, uygulama esaslarına uygun hareket etmek, kendilerine tebliğ edilen görevleri yerine getirmek zorundadır.

b) Gözetmenlerin zorunlu hâller dışında sınav salonundan dışarı çıkmaları, diğer sınav salonlarına girmeleri, elektronik cihaz kullanmaları, sınav sırasında gazete, kitap, ödev vb. şeyler okumaları, sınav esnasında öğrencilerle iletişime geçmeleri (teknik problemler haricinde)  kesinlikle yasaktır.

c) Sınav görevlileri sınava gelirken giydikleri ayakkabıların ve kullandıkları aksesuarların (varsa), sınav binasında ve salonunda dolaşırken ses çıkarmayacak, öğrencileri rahatsız etmeyecek şekilde olmasına dikkat eder, öğrencilerin dikkatini dağıtacak veya tedirginlik yaratacak tavır ve hareketlerden özenle kaçınır.

Sınavın uygulanması

Madde 8 – (1) Sınavın uygulanmasında gözetmenlerin dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:

a) Sınav görevine gelemeyecek olanların en az bir gün önceden ilgili birim sınav sorumlusuna mazeretlerini bildirmeleri gerekir.

b) Sınavdan en az 15 dakika önce sınav salonunda hazır bulunur.

c) Gözetmenler görevli olduğu salonu gözden geçirir, sınav için gerekli görülen koşulların (sınav salonunun tertip ve düzeni, vb.) sağlandığından emin olur.

ç) Çevrimiçi Sınavlarda teknik alt yapının sınav öncesi hazır olduğunu kontrol eder.

d) Sınav başladıktan itibaren her ne sebeple olursa olsun hiçbir öğrenciyi sınava almaz.

e) Sınav başlamadan önce kimlik kontrolü yapar. Öğrencinin sınava girebilmesi için yanında bulundurması gereken belgelerdeki bilgilerinin birbirleriyle uyumlu ve fotoğrafın öğrenciye ait olması gerekir. Bu bilgilerin (evlilik/boşanma durumundaki soyadı değişikliği dışında) ve/veya fotoğrafın uyumlu olmadığını tespit ederse öğrenciyi sınava alınmaz. Gerekli durumlarda sınav başladıktan sonra da kimlik kontrolü yapabilir.

f) Sınav kurallarını öğrencilerin duyabileceği şekilde okur.

g) Öğrencilerin internet adresine sınav saatinden en az 10 dakika önce kullanıcı adı ve şifreleriyle giriş yapmalarını sağlar.

ğ) Salon kapısının sınav süresince açık tutulmasını sağlar.

h) Sınav kurallarına uymayan öğrencilerin bilgilerini sınav tutanağına işler ve onaylar.

ı) Sınav esnasında kopya çektiği ve kopyaya teşebbüs ettiği düşünülen öğrenciler için tutanak tutar. Bahsi geçen öğrenci ile sınav esnasında iletişime geçmez. Var ise kanıtları (gerekirse sınav sonrası) toplar.

i) Başka bir öğrencinin yerine sınava giren ve/veya kendi yerine başkasını sınava sokan öğrenciler sınava alınmaz. Bu durum sınav esnasında fark edilmiş ise sınav sonunda gerekli işlemler yapılır.

j) Öğrencinin teknik bir aksaklıktan dolayı sınav süresini kullanamaması durumunda tutanak tutar.

k) Sınavın bitmesine 5 dakika kala öğrencilere sesli duyuru yaparak kalan süreyi söyler.

l) Sınav bittiğinde tüm öğrencilerin sınav salonunu terk ettiğinden, Çevrimiçi Sınavlarda ise sınav ekranından çıktığından emin olur.

Öğrencilerin uyması gereken kurallar

Madde 9 – (1)  Öğrencilerin çevrimiçi sınav sürecindeki uyması gereken sınav kuralları şunlardır:

a) Öğrencinin yanında cep telefonu, kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar sadece çanta içerisinde ise sınav salonuna alınır. Bunlar dışında herhangi bir iletişim, depolama, kayıt ve veri aktarma cihazları; ruhsatlı veya resmî amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneler bulundurması yasaktır.

b) Öğrencilerin sınav başlama saatinde sınav salonunda geçerli kimlik kartı ile birlikte hazır bulunmaları gerekmektedir. Sınav kuralları okunduktan sonra sınavın başlama saatine kadar olan sürede salona giren öğrencilerin sınav kurallarını bildiği varsayılır.

c) Öğrenciler, sınav süresi boyunca, sınavda gözetmenin sınav düzenine dair talimat ve uyarılarına uymak ile yükümlüdürler. Aksi bir davranışta bulunan öğrenciler hakkında tutanak tutulur..

ç) Gözetmen tarafından sözlü olarak sınavın başladığının belirtilmesi ile sınav başlamış sayılır. Sınav sırasında, herhangi bir kaynaktan (ders notu, kitap, bilgisayar, tablet, vb.) yararlanılması, başka bir öğrencinin sınav kâğıdına bakılması ve yazılı veya sözlü olarak herhangi bir bilgi alışverişinde bulunma gibi eylemler kopya olarak değerlendirilir.

d) Kopya olarak değerlendirilen davranışlarda bulunan öğrenciye sınav esnasında müdahale edilmez ve kopya eyleminin nasıl yapıldığını özetleyen tutanak tutulur. Sınav sonunda var ise sınav gözetmenleri kopya delilini oluşturan görsel örneğini tutanağa ekler. Öğrencinin kopya delilini teslim etmemekte direnmesi veya görsel örneğinin alınmasını engellemesi durumunda, söz konusu durum da tutanak altına alınır.

e) Öğrencilerin, zorunlu haller dışında, sınavın başlamasını takip eden 15 dakika boyunca salondan çıkmalarına izin verilmez. Sınavını bitirip salonu terk eden öğrenci salona tekrar giremez. Bu kurallara uygun davranmayan öğrenciler hakkında tutanak tutulur.

f) Başka bir öğrencinin yerine sınava giren ve/veya kendi yerine başkasını sınava sokan öğrenciler Dil Sınav Merkezi tarafından yapılan sınavlara 2 (iki) yıl boyunca alınmazlar.

g) Sınav esnasında sıraların üstünde sınav ile ilgili olmayan hiçbir malzeme bulundurulmaz.

ğ) Sınav esnasında kopya çeken, kopya çekme girişiminde bulunan ve kopya çekilmesine yardım eden veya ilgili sınavın incelenmesinden sonra kopya çektiği anlaşılan bir öğrenciye, o sınavdan 0 (sıfır) notu verilir ve Dil Sınav Koordinatörlüğü tarafından yapılan sınavlara 2 (iki) yıl boyunca alınmazlar.

Sınav telafisi ve soru iptali gerektiren durumlar

Madde 10 – (1) Sınavın iptali ve telafisini gerektiren durumlar şunlardır:

a) Sınava giren öğrencilerin teknik problem yaşaması durumunda sınav oturumu iptal edilmez, gözetmenlerce tutulan tutanak neticesinde Dil Sınav Koordinatörlüğü tarafından daha sonraki bir tarihte telafi sınavına alınırlar.

b) Yapılan itiraz sonucu soru iptali gerektiğinde, sınava giren öğrencilerden ilgili soruyu çözenlere tam puan verilir. Soru itirazları ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sınav sonuçlarının açıklandığı günden itibaren 3 (üç) iş günü içerisinde yapılır. Yasal süresini geçmiş itirazlar üzerinde herhangi bir işlem yapılamaz.

Öğrencinin sınavının geçersiz sayılacağı durumlar

Madde 11 - (1) Aşağıdaki fiiller sebebiyle öğrenci hakkında tutanak düzenlenmesi durumunda, öğrencinin ilgili oturumdaki sınavı, Sınav Komisyonu kararıyla geçersiz sayılır:

a) Sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uymamak, sınav düzenini bozmak,

b) “Sınava getirilmesi yasak olan nesneler”i yanında bulundurmak,

c) Sınavın herhangi bir şekilde görüntüsünü almak, cevapları sınav platformu dışında bir yere yazmak ve sınav salonundan dışarı çıkarmak,

ç) Sınava girebilmek için gerekli belgeleri eksik olduğu hâlde sınava katılmak,

d) Kopya çekmek, kopya vermek ya da kopya çekilmesine yardımcı olmak vb. eylemlerde bulunmak,

e) Kendisi yerine başka birini sınava sokmak veya başka bir öğrencinin yerine sınava girmek,

f) İlgili mevzuat kapsamında sınavların geçersiz sayılacağı diğer hükümlerden birini ya da bir kaçını oluşturmak.

Sınav itirazı

Madde 12 - (1) Öğrenciler; sınavın uygulaması, sorular ve sonuçlarla ilgili inceleme ve yeniden değerlendirme talebiyle sınav sonuçlarının açıklandığı günden itibaren 3 (üç) iş günü içerisinde itirazda bulunabilir. Usule uygun olmayan veya belirlenen süreler dışında yapılan itirazlar ile sınava girmeyen, sınava alınmayan veya sınavı geçersiz sayılan öğrencilerin itirazları dikkate alınmaz. İtirazlara, 5 (beş) iş günü içerisinde cevap verilir. Sınavların kopyası, aslı veya sureti, öğrenci dâhil hiçbir kişiye veya kuruma/kuruluşa verilmez.

(2) Sorulara akademik itirazlar “üst değerlendirme kurulu” tarafından değerlendirilir ve sonuç Dil Sınav Koordinatörlüğü tarafından öğrenciye bildirilir. Teknik itirazlar ise Dil Sınav Koordinatörlüğü tarafından değerlendirilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yönergede hüküm bulunmayan haller

MADDE 13 - (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato ve ilgili yönetim kurulu kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 14 - (1) Bu Yönerge, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 - (1) Bu Yönerge hükümlerini Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü yürütür.




Kurumsal
E-Posta
İnsan
Kaynakları
SKS
FSM
Otomasyon
International Relations
FSM SEM
ALUTEAM
KURAM
FSM
TÜMER
Kariyer
Merkezi